I dagens "Ystads allehanda".

Full fart i Mackleanhallen. Eleverna hade inga problem att hänga med i föreställningen.
Full fart i Mackleanhallen. Eleverna hade inga problem att hänga med i föreställningen.
FOTO: ANETTE SJÖSTRAND

– Det var lite nervöst innan, det är ju ett tag sedan vi senast gjorde den här föreställningen i höstas, säger hon.

Sedan Rebecka Nord fick Ystads Allehandas kulturpris 2009 har mycket vatten flutit under broarna.

Rebecka Nord är i dag egen företagare och lever tidvis utomlands med en internationell karriär inom nycirkus, en föreställningsform inom den fria teatern som bygger på cirkuskonsten.

– Jag försöker ha Sverige och Ystad som bas, men reser runt en hel del, säger hon.

Närmast väntar en flytt till Italien, där hennes man, som är forskare, har fått jobb. Men först ska en turné med sagoföreställningen Djeliya klaras av.

Efter gårdagens nypremiär i Mackleanhallen i Skurup bär det i dag i väg till Hofterup utanför Landskrona och i nästa vecka till Halland.

– Vi har tio föreställningar i Varberg och fyra i Halmstad, berättar Rebecka Nord.

Djeliya beskrivs som en poetisk familjeföreställning med parakrobatik. Musiken framförs med det västafrikanska instrumentet kora, som är besläktat med harpa och luta.

Föreställningen saknar traditionell dialog, men det kompenseras med rörelser och läten, så den unga publiken är snart med på noterna.

Med sig på turnén har Rebecka Nord akrobaterna och dansarna Antoine Dutrieu från Belgien, Catalina Castellano från Chile, Rebeca Fernandez Lopez från Spanien samt musikern Vincent Wilkin från Belgien.

Rebecka Nord har en gedigen bakgrund som artist.

I nio år var hon en del av akrobatikduon Stint. Tillsammans med Sofia Wålstedt turnerade hon världen runt med cirkusnummer och längre akter.

Sedan dess har hon jobbat med en hiphop- och cirkusföreställning som turnerat i Europa och framträtt med den brittiska akrobatgruppen Mimbre.

Rebecka Nord ägnar sig också åt lika projekt inom social cirkus. Bland annat planerar hon en föreställning med Clowner utan gränser för flyktingar i Grekland.

11 Mar 2016