Ur kaos föds...?

Jag är inne i en väldigt kreativ period just nu. Speciellt tankemässigt och här framför datorn. För tillfälligt läser jag ”THE USES OF ENCHANTMENT - The Meaning and Importance of Fairy Tales" av Bruno Bettelheim. Det är en mycket intressant bok om hur folksagorna påverkar oss som barn och hur de faktiskt hjälper oss att skapa vår identitet och få förståelse för världen. Enligt författaren är dessa folksagor otroligt viktiga för att inse meningen med livet. I alla fall för att skapa sig en egen mening om varför vi lever här och vilka moraliska frågeställningar som är viktiga för att vi och personer runt oss ska må bra. Jag stryker under och skriver av och reflekterar. Det går rätt så långsamt eftersom jag läser på engelska, skriver av och reflekterar på franska, så att mina partners i projektet ska kunna ta del av det och så ja, jag har ju ändå en faslig massa svenska ord i huvudet.

Samtidigt är jag här i södra Spanien och studerar spanska på en ”Curso intensivo” i två veckor. När jag inte är i skolan så har jag läxor. Pretérito Indefinido och Pretérito Imperfecto…

Jag bor hos mormor och morfar och har börjat intervjua mormor om hennes mormor Justina och hennes mor Nelly. De var båda fiskarhustrur i Abbekås och starka kvinnor som klarade sig igenom mycket. Justinas man dog när han var 39 år gammal, då hade de tre döttrar och den fjärde dottern låg i Justinas mage. Men Justina klarade sig på den mark hon hade och uppfostrade sina fyra döttrar på egen hand. Det är verkligen intressant och mitt nästa föreställningsprojekt kommer vara inspirerat av dessa tre generationer kvinnor som levde sina liv under 1900-talet. Vad hade de för sysslor? Vad bar de? Hur var de klädda? Vad fick dem att skratta?

Även om jag fortfarande endast är i förstadiet av mitt nuvarande projekt om folksagorna så har jag sådan inspiration för ”kvinnoprojektet” att jag jobbar med båda parallellt. Det är fantastiskt att se vart man kommer ifrån. Min släkt har ju levt som fiskare i och runt omkring Abbekås under 300 år.

Så det är mycket som rör sig i mina tankar, svenska, chilenska, västafrikanska och belgiska folksagor, det spanska språket, mina kvinnliga förfäder och självklart då mitt eget liv. De val jag gör. Det jag fått se och uppleva, och det som komma skall.

Jag håller er på halster ett litet tag till om vad som faktiskt kommer att ske under 2014, men jag kan säga som så, att jag kunde inte tro att detta röriga år kunde föra med sig så mycket inspiration och motivation. Det händer saker på många nivåer och jag är så tacksam för alla spännande och kärleksfulla människor jag har omkring mig. Det är väl sant så som vissa säger, att ur kaos föds… allt? 

Morgonens utsikt.

15 Dec 2013