FÖRESTÄLLNINGAR

I SKAPANDEFAS

- CYKELCIRKUS - 

Under 2022 skapas ett platsspecifikt performance med (cykel)cirkus, improvisation och specialkomponerad musik. Detta performance utgår från känslan glädje och den fysiska koreografin utgår från rörelsen ATT KRAMAS.

Till detta specialkomponeras musik som spelas både med förinspelad grund och av två livemusiker från musikgruppen SKROT. De spelar delvis på ”instrument” som hittas på spelplatsen, en cykel, en parkbänk, ett träd. 

Abstrakta rytmkompositioner varvas med svävande elektroniska landscapes och rå svängig helt akustisk egen folkmusik.

Följande tradition av den klassiska konstrundan på Österlen i Skåne vill vi skapa en turné där publiken besöker cirkusen i stället för att cirkusen besöker publiken. 

En liten ambulerande cirkusgrupp kommer agera förband åt den föreställning som visas upp på varje turnéstopp. Denna grupp kommer att turnera på cykel och uppmanar publiken att följa deras exempel. 

Stöd: Region Skåne

 

PÅ TURNÉ 

 

DET FÅR BÄRA ELLER BRISTA -

Det får bära eller brista är namnet på en Circus By Me's nycirkusproduktion med sex kvinnliga parakrobater och två folkmusiker med premiär på Landskrona stadsteater den 29 februari 2020.

Projektet är finansierat av Region Skåne (SE), Skurups kommun (SE), Konstnärsnämnden (SE), Nordisk kulturfond, Kulturrådet (NO), Spenn (NO), Fond for utøvende kunstnere (NO) och Kulturrådet (SE).

www.baraellerbrista.com

Med avstamp i sina egna släkthistorier och egna erfarenheter har akrobaterna i Circus By Me skapat en föreställning om kvinnans fysiska styrka ur både ett historiskt och nutida perspektiv. Utgångspunkten är de fysiska arbetsuppgifter som historiskt alltid legat på kvinnorna.
Det handlar inte minst om allt bärande: barn, potatissäckar, kastruller, vatten- och mjölkkannor, barnvagnar in i bilen och uppför trappor, matkassar från affären, ved och liknande.

Resultatet är en artistiskt stark föreställning som berättar en viktig del av den nordiska kvinnans historia och belyser kvinnans fysiska styrka. Detta gestaltas med hjälp av kvinnliga parakrobater som större delen av sina liv arbetat med just fysisk styrka och har som yrke att bära eller bli burna.

Läs mer här: Det får bära eller brista

 

- ATT RYMMA MED EN CIRKUS -

Att rymma med en cirkus handlar om gränslandet mellan skulptur och kropp, mellan att skapa och att utöva. Om att se det egna arbetet genom någon annans praktik. Om längtan.

Målet är en lågmäld familjeföreställning framförd av två akrobater, ett antal abstrakta keramikskulpturer och en skulptör i en fiktiv utställningsmiljö. Vem eller vad som är rekvisita åt vem är osäkert och i förändring. Hur får man behandla skulpturer, får man röra, dra, klättra? Hur når formerna den frigörelse de längtar efter?

  

Informationsblad: produktion-att-rymma-med-en-cirkus.pdf

På scen: Keramikern Matilda Haritz Svenson, parakrobaterna Signe Veinholt & Rebecka Nord

Musik: Love Meyerson

Yttre öga: Siw Aduvill

Trailer: Alex Hinchcliffe

Finansierad av Kulturrådet, Landstinget Dalarna, Gagnefs & Leksands kommun. Leksands folkhögskola och Meken Smedjebacken.

 

ARKIV

- DJELIYA - en akrobatisk & musikalisk saga -

Djeliya är en barn- och familjeföreställning som berättar en saga med parakrobatik och musik. Med inspiration från fyra kulturer – Sverige, Belgien, Chile och Mali – berättar vi en nyskapad saga med traditionella motiv. Musiken framförs med det västafrikanska instrumentet kora.

Att tvingas lämna sitt hem, ge sig ut på äventyr, överkomma inre och yttre hinder och sen återvända med nya krafter och ställa saker tillrätta – det är typiska inslag i en saga. Vi har gjort en ny saga på denna grund, för alla vars värld växer och som gillar att använda sin kropp.

Informationblad: djeliya-dossierswedish-dec2015.pdf

Se en trailer här: Djeliya, Uddevalla 2015

På scenen ser vi Los Errantes: akrobaterna/dansarna Antoine Dutrieu (Belgien), Rebeca Fernandez Lopez (Spanien), Rebecka Nord (Sverige) och musikern Vincent Wilkin (Belgien).

Regissör: Pelle Hanaeus 

Producent & projektledare: Circus By Me.

Denna produktion är finansierad av: 

     

 

 

 

- WONDERING WANDERING -

Under året 2011 - 2012 skapades en ambulerande duoföreställning tillsammans med dansaren och filosofen Antoine Dutrieu. Den hade premiär i maj 2012 och turnerade med succé under sommaren 2012 & 2013 i Frankrike, Belgien, Kenya och Sverige. Ex. DaFlo i Dala-Floda, Malmöfestivalen i Malmö och Stoff i Stockholm.

Den spelade också på sommarlund 2016 och är fortfarande aktuell!

En fusion mellan kontaktimprovisation och parakrobatik.

Se ett kort klipp här:  Errance à Flagey, Bryssel, februari 2012.

Ett längre klipp här:  Fête Romanes, Bryssel, september 2012.

Vem lyfter vem? Vad är styrka? Manligt och kvinnligt?

- BENCH -  

Bench är Mimbres akrobatiska föreställning om teatern och dansen som utgör vårt vardagsliv. Ensamhet och lycka, damer med handväskor och rymmande brudar, trollbindande stunder blandat med det påhittade och det där helt vanliga - en diskussion om vilka vi är och hur vi tar kontakt med andra, sett genom en kvinna som observerar, får vänner, konfronterar eller försöker ignorera de människor som passerar... ibland vänder hon sig upp och ned för att se om världen ser bättre ut från den vinkeln...

Se en trailer här: Bench, London, april 2014

- LAS ERRANTES -

Parakrobatikduon Las Errantes består av Rebecka Nord och Catalina Castellano och jobbade under 2013 i Chile, Belgien och Sverige för att skapa en cirkusakt med premiär 2014. Ett egetskrivet kulturutbytesprojekt mellan Chile och Belgien och de två artisterna. De inspireras av kvinnors roll i det moderna samhället, kvinnors styrka och vad de förväntas bära...

Se ett klipp här: Las Errantes, Santiago de Chile, april 2013

- HIPCIRQ EUROP' -

Ett europeiskt projekt med tolv artister från sex olika länder. En föreställning som utvecklades genom olika artistiska residenser under 2013 och som korsar hiphop och cirkus. Läs mer på hipcirqeurop.eu

Se ett klipp här:  Duo Jessy & Rebecka, Belfast, maj 2013.

Teasern för föreställningen här: Teaser Hip Cirq Europ', november 2013.

 

 - POPCORNSPERFORMANCE -

Soloperformance med Rebecka Nord.

I ett partikulärt universum får ni följa en kvinna som med varm humor tar sig an vardagens trivialiteter. Vad äter man när man kommer hem från en lång arbetsdag? Hur lever man med hetsen av att äta nyttigt?

Popcorn, kål, choklad, majs, paprika... Eller; salt, råkost, antioxidanter, kolhydrater, vitaminer...