Clown-föreläsning på Österportsskolan.

Gränslös clown berättade om hur skratt förändrar liv

YSTADS ALLEHANDA 27 SEPTEMBER 2016
”I mitt fall blev Clowner utan gränser ett perfekt sätt att kombinera vad jag älskar att göra, det vill säga cirkus, med att göra en insats för en bättre värld”, säger Rebecka Nord.
”I mitt fall blev Clowner utan gränser ett perfekt sätt att kombinera vad jag älskar att göra, det vill säga cirkus, med att göra en insats för en bättre värld”, säger Rebecka Nord.
FOTO: SPRISSE NILSSON
Nycirkusartisten Rebecka Nord från Abbekås stannade på måndagen till på Ystad gymnasium, för att berätta om sina resor till flyktingläger med Clowner utan gränser.

Men plötsligt började den röra på sig, rulla runt och grodhoppa omkring.

Till slut steg Rebecka Nord ut ur kassen och presenterade sig.

– Det här är ett smakprov på hur en föreställning med Clowner utan gränser kan börja, och är ett ganska effektivt sätt att få publikens uppmärksamhet.

Rebecka Nord fick YA:s kulturpris 2009 och har bland annat uppmärksammats för sin cirkusskola under somrarna i Abbekås.

Hon har gjort fem resor med organisationen, bland annat i Nepal, Palestina och Grekland.

Clowner utan gränser är en obunden ideell organisation som bildades 1996. I en film som Rebecka Nord visade för eleverna konstaterade berättarrösten: ”Mat, vatten och medicin får människor att överleva. Skratt, hopp och drömmar får människor att börja leva igen".

– Det där har jag fått se med egna ögon. Ofta leker barn i flyktingläger krigslekar, men efter Clowner utan gränser varit hos dem ett tag så börjar barnen leka andra lekar.

Ulrika Farkas, lärare på barn- och fritidsprogrammet, var den som tog initiativet till besöket på skolan.

– Barns rättigheter och olika förutsättningar i olika delar av världen går som en röd tråd genom i princip alla kurser på barn- och fritidsprogrammet. Därför tyckte vi att det var klockrent att låta eleverna lära sig mer om den här organisationen.

27 Sep 2016