Att rymma med en cirkus.

Att rymma med en cirkus är namnet på det nya projekt som jag börjar år 2018 att arbeta med.

Det känns onekligen som att jag rymt här jag sitter på ett fullt X2000 och ser snölandskapet flimra förbi mellan Oslo och Borlänge.

Bredvid mig sitter akrobaten och artisten Signe Veinholt som förra året medverkade i skulptören Matilda Haritz Svensons projekt Koreografi för föremål.

Det var ett undersökande konstprojekt mellan akrobatik och keramik som nu ligger till grund för den föreställning vi börjar skapa med mig som extra aktör. Jag känner mig ärad att få dyka in i deras kreativa värld där abstrakta skulpturer görs levande.

Under arbetet med Koreografi för föremål samlade Signe och Matilda en mängd stoff som vi nu kommer att vidareutveckla till en familje/barnföreställning med premiär höst 2018.

Att rymma med en cirkus handlar om gränslandet mellan skulptur och kropp, mellan att skapa och att utöva. Om att se det egna arbetet genom någon annans praktik. Om längtan.

Målet är en lågmäld clownföreställning framförd av två akrobater, ett antal abstrakta keramikskulpturer och en skulptör i en fiktiv utställningsmiljö. Vem eller vad som är rekvisita åt vem är osäkert och i förändring. Hur får man behandla skulpturer, får man röra, dra, klättra? Hur når formerna den frigörelse de längtar efter?

Föreställningen ska ge fler människor möjlighet att ta del av konst som de annars lätt missar. Många människor känner ett motstånd mot att gå in i utställningsmiljöer, och många barn rör sig inte i miljöer där det finns utställningsrum. Vår föreställning tar det konstnärliga rummet till publiken och gör det till något lekfullt. Vi leker och arbetar undersökande med det förbjudna i att vidröra konstobjekt och låter föremålen besjälas.

Det kommer att bli sååå spännande!!!

Matilda Haritz Svenson f. 1982 är verksam i Siljansnäs i Dalarna och just nu aktuell med en offentlig gestaltning på NKS. Hon har erhållit ett flertal stipendier, till exempel IASPIS ateljéstipendium 2014-2015.

Matilda bygger sammanhang av abstrakta skulpturer. Hennes keramik har ett drivet handlag, bränns med ved och får av sin storlek en fysisk närvaro som hon nyttjar för att göra människan till den sista pusselbiten i verket.

http://www.matildaharitzsvenson.com/

Signe Veinholt f. 1978 bosatt i Dala-Floda i Dalarna mötte parakrobatiken för första gången som 19-åring på en kurs i fysisk teater och det blev kärlek från första ögonblicket. Sen dess gick det inte att sluta!

Hon utbildade sig på Akademien för otämjd kreativitet i Köpenhamn, Cirkuspiloterna i Stockholm samt Artistisk arbete inom Disciplin- en ettårig kurs på DOCH (Dans och Cirkushögskolan) Signe arbetar främst med barnkultur och för tillfället turnerar hon föreställningen Tidsfördriv runt om i Sverige.

14 Jan 2018